Mi az Ashwagandha, és mire jó

2024.02.18.rezgejvelem.hu
Ashwagandha_2

Mi az Ashwagandha, és mire jó?


Az ashwagandhát mind az ayurvédában, mind pedig a népi gyógyászatban az egyik legfontosabb gyógynövényként tartják számon.

Értékes, vegyületekben gazdag gyökerét, és leveleit évezredek óta alkalmazzák a legkülönbözőbb panaszok enyhítésére.

Mi az Ashwagandha, és mire jó?

Az ashwagandha apró, vörös bogyókkal és enyhén lekerekített, zöldessárga virágokkal rendelkező, bokros gyógynövény. Imerhetjük álombogyó néven, valamint  még indiai ginzengként, vagy téli cseresznyeként is. Az ashwagandha az adaptogén gyógynövények közé tartozik.Az ashwagandha gazdag jótékony vegyületekben

Az ashwagandha adaptogén és egészségvédő hatásai a benne található jótékony vegyületeknek köszönhetők. Ezek közé tartoznak például az alábbiak:

Witanolidok - az ashwagandhában természetesen előforduló szteroidok, amelyek gyulladás- és daganatellenes hatással is rendelkezhetnek.

Alkaloidok - az ashwagandha számos stressz- és szorongásoldó hatású alkaloidot tartalmaz, köztük a somniferint és a sominint is.

Ashwagandha kapszula

Szaponinok - az ashwagandhában, és számos más növényben is fellelhető szaponinok antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek.

Acilszteril-glükozidok - ezek a vegyületek erőteljes stressz- és gyulladáscsökkentő hatással bírnak, így fontos szerepet játszhatnak az idegrendszer védelmében.

Kolin - a B-vitaminok közé tartozó kolin nélkülözhetetlen az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez és általános egészségük megőrzéséhez.

Vas - az ashwagandha némi vasat is tartalmaz, amely számos testi funkcióban, köztük a vörösvértestek termelésében és az oxigén szállításában is fontos szerepet játszik.

Jótékony hatásai:

 

-          - segíthet a stressz és a szorongás enyhítésében.

-          - javíthatja a kognitív funkciókat és az agyműködést

-          - javíthatja az alvás minőségét

-          - növelheti a tesztoszteronszintet és fokozhatja a termékenységet

-          - természetesen csökkentheti a vércukorszintet

-          - védheti a pajzsmirigy egészségét

Szöveges információ

Ez egy szöveges információ...